Trafny wybór odmiany kukurydzy zwiększa potencjał plonowania, a więc i szanse na powodzenie uprawy. Najczęstszym kierunkiem użytkowania jest uprawa na ziarno bądź kiszonkę. W Polsce szczególne znaczenie przy wyborze odmiany mają warunki klimatyczno-glebowe. Dlatego zaleca się uprawę odmian o klasie wczesności poniżej FAO 300.
Kukurydza jest rośliną ciepłolubną i wymaga ścisłej rejonizacji, a więc dopasowania odmiany do danego rejonu na podstawie liczby FAO. Liczba FAO określa klasę wczesności odmiany. Im ta liczba mniejsza, tym odmiana jest wcześniejsza, a jej okres wegetacyjny jest krótszy.
Na kiszonkę nadają się odmiany przede wszystkim o wysokiej strawności masy organicznej i dużej zawartości energii w części nadziemnej rośliny. Zawartość suchej masy powinna zawierać się w przedziale 30% – 35% w momencie kiszenia, natomiast udział kolb w plonie powinien wynosić powyżej 50%. Przy wyborze odmiany warto zwrócić uwagę, czy dana odmiana posiada cechę „stay green”. Dzięki temu liście rośliny dłużej zachowują swoją zieloność, dostarczając składników pokarmowych. Takie odmiany cechuje się większą strawnością. Ponadto odmiany „stay green” mają zwiększoną odporność na choroby.
Do uprawy kukurydzy na kiszonkę polecamy:
SM Ameca FAO 260– odmiana pojedyncza z ziarnem typu semi flint. Typowa kiszonkowa odmiana gwarantująca uzyskanie dużo i dobrej jakości paszy. Cechuje ją stabilne plonowanie oraz dobre ulistnienie, które zapewnia wysoki plon świeżej masy. Mocny stay green pozwala na większą elastyczność w wyborze terminu zbioru. Odmiana ta jest odporna na porażenie głownią, omacnicę oraz fusarium. W uprawach toleruje słabsze gleby.
SM Piast FAO 280 – odmiana trójliniowa z ziarnem typu semi dent. Rośliny wysokie pozwalające uzyskać zadowalające plony kiszonki pod względem ilościowym i jakościowym. Podobnie jak SM Ameca jest odporna na chorobu grzybowe. Odmiana ta polecana jest na gleby średnie i dobre.
Sudorus FAO 230 – Średnio-wczesny mieszaniec polecany do upraw kukurydzy na kiszonkę. Osiąga bardzo wysoki plon jakościowej kiszonki. Ziarno typu flint/ dent. Bardzo dobrze dostosowuje się do różnych stanowisk uprawy. Ma wysoką tolerancję na choroby fuzaryjne i głownię guzowatą.
Dokonując wyboru odmiany ziarnowej należy zwrócić uwagę, by odmiana miała korzystny stosunek masy ziarna do masy reszty rośliny, cechowała się szybkim wysychaniem ziarna na polu (tzw. „dry down”) oraz miała duży udział masy ziarna w masie kolby (im większy, tym lepiej). Do uprawy kukurydzy na ziarno rekomendujemy odmiany:
SM Jubilat FAO 230-240– odmiana pojedyncza, ziarno typu semi flint. Wczesna odmiana o bardzo ładnych, cylindrycznych, idealnie wyrównanych i dobrze wypełnionych ziarnem kolbach. Polecany jest do uprawy na ziarno praktycznie w całej Polsce, z wyjątkiem pasa nadmorskiego i pogórza. Ma bardzo dobra odporność na fuzariozę kolb. Toleruje uprawy na słabszych glebach.
Piaff FAO 280 – typowa odmiana ziarnowa mieszańca pojedynczego o typie ziarna dent. Ma bardzo wysoki potencjał plonu ziarna o bardzo dobrym oddawaniu wody. Średnio- wysokie rośliny o bardzo dobrej oporności na wyleganie oraz z wysoką tolerancją na choroby fuzaryjne i głownię. Mieszaniec toleruje słabe stanowiska.
Sulano FAO 210– wczesny mieszaniec pojedynczy o ziarnie typu pośredniego flint/ dent. Zalecany na różne warunki uprawy. Rośliny wysokie, odporne na wyleganie, fuzariozę kolb, zgniliznę łodygi oraz helmintosporiozę.